This text will be replaced with a player.

Så sparar du 111 år av utgifter

Vi svenskar amorterar gärna i hopp om att bli lånefria – det har ju banken och mamma och pappa alltid sagt är det bästa.

Dela

Sanningen är dock inte alltid lika ljus.

Att amortera utan att veta varför är ett misstag många svenskar gör idag. Många kunder ser ut som frågetecken när deras beslut att amortera ifrågasätts; de har inte ens funderat över sina alternativ.

Sanningen är den att det finns fler verktyg att använda sig av om man vill bli lånefri och få större kontroll över sin ekonomi. Räntepapper kan exempelvis ge dig 7 % ränta; att ta 1 miljon extra i lån ger dig 1,4 % ränta, vilket innebär att du kan effektivisera dina utgifter snabbt. Detta innebär att välinvesterade pengar, oavsett om de är lånade eller inte, faktiskt kan resultera i att du tjänar pengar.

Säg till exempel att du lånar 2 miljoner kronor och placerar ut dem på strategiska räntepapper och sparkonton. Detta ger dig visserligen cirka 2000 kronor i månadskostnad, men dina lån kan å andra sidan beräknas vara borta på bara 14 år. Väntar du i 20 år har du nått 9,9 miljoner och går till och med i vinst. Alternativt kan du låna 1 miljon och betala 1166 kronor i månaden istället.

I snitt har nämligen svensken 1,5 miljoner kronor i bolån och det dubbla – 3 miljoner kronor – i marknadsvärde. Att amortera av 1,5 miljoner kronor med 1000 kr per månad i utgifter innebär att det kommer ta dig 125 år att bli lånefri. Det är mer än en genomsnittlig livstid i dagens samhälle – målet att bli lånefri ligger alltså långt borta.

Så varför ska vi envisas med att amortera? Varför ska vi envisas att följa en tradition av råd som tar ifrån oss 125 år med lån och utgifter, när vi istället, bara genom att höja månadskostnaden med 166 kronor, kan bli av med våra bolån på bara 14 år?

Att amortera bara för amorterandets skull kan med andra ord stå dig dyrt – frågan är bara hur dyrt. Vad är du beredd att betala för att slippa se över din vardagsekonomi och överväga olika alternativ i några minuter? Är du beredd att offra 125 år jämfört med 14 bara för att bespara dig matten?

Detta är inte en revolutionerande upptäckt. Riksbanken har kommit fram till samma slutsats, där de berättar att ”det för i stort sett alla hushåll sannolikt är optimalt att belåna sin bostad maximalt för att sedan investera den resterande delen av förmögenheten i aktiefonder eller i långa räntefonder” (Riksbanken, Samverkansrådet, 2014).

125 år eller 14 år. Valet är ditt - vad väljer du?

Läs mer...